طرح فروش یکپارچه خودرو با کمترین اشتباه، راهکار مناسبی برای کنترل بازار این محصول است. این طرح از راهکارهای پیشین برای ساماندهی بازار خودرو بهتر است؛ زیرا بورس بهصورت مزایده خودرو را عرضه میکرد که این موضوع تاثیر زیادی در افزایش قیمت این محصول داشت.
به گزارش «اخبار خودرو»، درشرایطی که بازار خودرو روزهای پایانی سال را پشت سر میگذارد و مطابق با تجربه سالهای گذشته، فروشندگان خودرو در انتظار بازاری شلوغ و داغ در این روزها هستند، اما متاسفانه بهدلیل نوسانات زیاد نرخ ارز که روی بازار خودرو نیز تاثیر چشمگیری دارد، این روزها شاهد معامله چندانی در این بازار نیستیم. با این همه به صورت مدام روش فروش خودرو از سوی مسئولان مربوطه تغییر میکند.
درواقع روزی از طریق قرعهکشی، روز دیگر با عرضه در بورس و یک روز هم خودرو از طریق سامانه یکپارچه بهفروش میرسد. یکی از کارشناسان بازار و صنعتخودرو دراینباره گفت: «طرح فروش یکپارچه خودرو با کمترین اشتباه، راهکار مناسبی برای کنترل بازار این محصول است. این طرح از راهکارهای پیشین برای ساماندهی بازار خودرو بهتر است؛ زیرا بورس بهصورت مزایده خودرو را عرضه میکرد که این موضوع تاثیر زیادی در افزایش قیمت این محصول داشت.»
این کارشناس افزود: «از سوی دیگر فرآیند قرعهکشی برای خودرو موجب میشد عدهای نتوانند خودرو مورد نظر خود را تهیه کنند و باید بارها درسامانه برای خرید خودرو ثبتنام میکردند. درطرح فروش یکپارچه خودرو، افراد میتوانند خودرو ثبتنامی را بر اساس ماه اعلامشده و بهقیمت روز نخست نامنویسی دریافت کنند که راهکار مناسبی برای کنترل بازار خودرو است. از طرفی باید گفت اگر طرح فروش یکپارچه خودرو بهخوبی اجرا و همزمان واردات خودرو نیز دنبال شود، با در نظر گرفتن شرایط عرضه و تقاضا میتوان بهبهبود امور در این بخش امیدوار بود.» این کارشناس در ادامه درباره نحوه عرضه خودروها در طرح فروش یکپارچه نیز گفت: «میزان تقاضا هم باید مورد توجه قرار بگیرد که با کمک واردات میتوان در زمینه حفظ تعادل در عرضه و تقاضا نیز گام برداشت.»
خودروهای داخلی در آخرین روز هفته گذشته افت بهای یک تا 20 میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که قیمت پژو 207 پانوراما اتومات با 20 میلیونتومان کاهش به 960 میلیونتومان، کوییک پلاس اتومات با 19 میلیونتومان کاهش به 451 میلیونتومان و پژو 206 سقف شیشهای با 16 میلیونتومان کاهش به 533 میلیونتومان رسید. از طرفی درمیان خودروهای چینی نیز شاهد رشد بهای 10 تا 50 میلیونتومانی بودیم. جایی که ریسپکت پرایم با 50 میلیونتومان افزایش یکمیلیارد و 750 میلیونتومان، فونیکس تیگو 8 پرو پریمیوم با 30 میلیونتومان افزایش 3 میلیارد و 280 میلیونتومان و کیامسی K7 با 20 میلیونتومان افزایش 2 میلیارد و 500 میلیونتومان خریدوفروش شدند. همچنین در گروه خودروهای خارجی پریمیوم نیز شاهد رشد بهای 20 و 50 میلیونتومانی برخی مدلها بودیم. جایی که هیوندای آزرا با 50 میلیونتومان افزایش 6 میلیارد و 750 میلیونتومان، نیسان ایکستریل با 50 میلیونتومان افزایش 5 میلیارد و 650 میلیونتومان و کیا سراتو 2000 با 20 میلیونتومان افزایش 3 میلیارد و 650 میلیونتومان قیمت خورد. همچنین برخی خودروهای خارجی لوکس نیز رشد بهای 100 میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که ارزش لکسوس RX200 fsport توربو فول با 100 میلیونتومان افزایش به 16 میلیارد و 900 میلیونتومان، ولوو XC90 با 100 میلیونتومان افزایش به 17 میلیارد و 900 میلیونتومان و فولکس تیگوان با 100 میلیونتومان افزایش به 8 میلیاردتومان رسید.