یکی از مهمترین سنسورها در ماشینهای جدید سنسور اکسیژن یا سنسور لامبدا است که اولینبار در اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی طراحی شد. سنسور اکسیژن قطعهای مادامالعمر در ماشین محسوب نمیشود و بعد از مدتی ممکن است نیاز به تعویض داشته باشد. اما علائم خرابی سنسور اکسیژن چیست و اصلا علت این خرابی چیست؟
سنسور اکسیژن نوعی دستگاه الکترونیکی است که برای اندازهگیری تناسب اکسیژن در یک مایع یا گاز استفاده میشود و به عبارت سادهتر مقدار اکسیژن موجود در گازهای خروجی از موتور را اندازهگیری میکند. در واقع سنسور اکسیژن اطلاعات لحظهای در مورد اکسیژن سوختهنشده در اگزوز را به کامپیوتر ماشین ارسال میکند تا نسبت درست هوا به سوخت برای موتور ماشین تعیین شود و عملکرد مناسب موتور ماشین را تضمین میکند.
علاوهبراین، این سنسور آلایندههای خودروی شما را کنترل میکند و در صورت افزایش مقدار آلایندگی خودرو به شما هشدار میدهد. در صورت خرابی سنسور اکسیژن، نمایشگر خودرو نمیتواند نسبت درست هوا به سوخت را نشان دهد و میتواند موجب مصرف سوخت بیشتر، افزایش آلایندگی و آسیب به سایر قطعات مثل گرمشدن بیشازحد مبدل کاتالیزوری شود. درنتیجه، اگر یک یا چند سنسور اکسیژن شما در حین بازرسی آلایندگی خودرو معیوب باشد، به احتمال زیاد از بازرسی عبور نخواهید کرد. تعویض بهموقع سنسور اکسیژن میتواند تا ۴۰ درصد در مصرف اقتصادی سوخت نقش داشته باشد. بنابراین اگر خودروی شما سوخت زیادی مصرف میکند یا در تست آلایندگی رد میشود حتما سنسور اکسیژن آن را بررسی کنید.
علائم خرابی سنسور اکسیژن
خرابی سنسور اکسیژن در عملکرد موتور و آلایندگی محیط اثر منفی دارد. خوشبختانه پیامهای هشدار فوری به راننده اجازه میدهند تا خیلی زود از خرابی سنسور اکسیژن آگاه شود و از آسیب زیاد آن جلوگیری میکنند. در ادامه چند مورد از علائم خرابی سنسور اکسیژن اشاره آورده شده است:
۱. کاهش عملکرد موتور
علائم ابتدایی افشاکننده خرابی سنسور اکسیژن ماشین شامل خرابی موتور، بهسختی حرکتکردن یا بینظمی در طول درجا کار کردن ماشین است. علاوهبراین، مشکلات دیگر موتور مثل خاموششدن، مکث یا از دست دادن قدرت هم میتواند با خرابی سنسور اکسیژن مرتبط باشد اگر با این مشکلات برخورد داشتید و چراغ چک موتور روشن بود میتوانید مطمئن شوید که مشکل به سنسور اکسیژن ماشین شما مربوط است.
۲. روشن شدن چراغ چک خودرو
هر زمان که چراغ موتور روشن شد باید به تعمیرگاه مراجعه کنید. دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو متفاوت است پس در وهله اول باید علت اخطار را پیدا کنید. اگر این مشکل به سنسور اکسیژن مربوط باشد باید در صورت لزوم سنسور اکسیژن تعویض شود. قیمت این تعویص سنسور با توجه به مدل ماشین شما متفاوت است. اگر یک ماشین قدیمی (بالای ۱۰ سال یا با کارکرد بالای ۱۵۰۰ کیلومتر) دارید احتمال روشن شدن چراغ چک خودرو مربوط به سنسور اکسیژن آن است.
۳. افزایش مصرف سوخت
خودروهای امروزی با اقتصادی بودن مصرف سوختشان شناخته میشوند. بنابراین ناکارآمد بودن مصرف سوخت ماشین ناامیدکننده است. افزایش ناگهانی مصرف سوخت میتواند با موضوعات مختلفی مرتبط باشد که یکی از آنها خرابی سنسور اکسیژن است. خرابی سنسور اکسیژن در سیستم احتراق و سیستم سوخت رسانی خودرو اثر منفی دارد. اگر این سیستم درست کار نکند، سنسور اکسیژن اجازه میدهد تا مقدار زیادی سوخت به موتور تزریق شود، درنتیجه مسافت پیمودهشده در مقابل سوخت مصرفی کمتر است. وجود سوخت اضافی در موتور ناشی از خرابی سنسور اکسیژن، موجب ایجاد بوی سولفور در موتور میشود که شبیه تخممرغ گندیده است.
۴. افزایش آلایندگی اگزوز
سنسور اکسیژن شما نسبت بهینه هوا به سوخت را تعیین میکند. در صورت خرابی این سنسور ممکن است متوجه دود سیاهی شوید که از اگزوز ماشین خارج میشود.
۵. هشدار خرابی مدار گرمایشی ماشین
مشاهده این هشدار یکی دیگر از علائم خرابی یا عملکرد بد سنسور اکسیژن خودرو است.
در ادامه تعدادی از سنسورهای برقی خودرو در فروشگاه پاینده را مشاهده نمایید.
منبع: https://karnameh.com/blog/signs-failing-oxygen-sensor/amp/