- میتسوبیشی ای اس ایکس (ASX)
- میتسوبیشی اوتلندر (OUTLANDER)
- میتسوبیشی لنسر (LANCER)
- میتسوبیشی پاژرو یا پاجرو (PAJERO)
- میتسوبیشی گالانت (GALANT)
- میتسوبیشی میراژ (MIRAJE)
- میتسوبیشی وانت (L200)
- میتسوبیشی ون (L300)
- میتسوبیشی اکلیپس (ECLIPSE)
- میتسوبیشی کلت (COLT)
- میتسوبیشی ناتیوا (NATIVA)
- میتسوبیشی مگنا (MAGNA)
- میتسوبیشی گرندیس (GRANDIS)
- میتسوبیشی زیگما (SIGMA)
کروز کنترل چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است؟
تکنولوژی در جهان امروز با پیشرفتی سریع رو به حرکت است و این امر در آپشنهای متعدد و مختلفی که به خودروها اضافه شده قابل مشاهده است. کروز کنترل یکی از تجهیزاتی است که با پیشرفت تکنولوژی جزو امکانات رفاهی خودروهای امروزی و جدید به حساب میآید. به صورت کلی، کروز کنترل با عملکرد سیستم تثبیتکننده سرعت، این امکان را برای راننده فراهم میکند تا در جادههای صاف و مسیرهای طولانی، سرعت خودرو را بر روی یک میزان ثابت تنظیم کرده و بدون نیاز به استفاده از پدال گاز رانندگی راحتتر و بی دردسرتری داشته باشد. سیستم کروز کنترل به عنوان یک سیستم کاربردی در خودروهای مدل بالا و جدید به صورت پیشفرض وجود دارد اما در دیگر خودروها بهصورت آپشنال ارائه میشود. البته بعضی از شرکتها سیستم کروز کنترل را بر روی خودرو نصب میکنند که بسته به کیفیت، نوع سیستم و عملکرد کروز کنترل، قیمت آنها با یکدیگر متفاوت خواهد بود در ادامهی این مقاله با سیستم کنترل کروز و نحوه
کار و اجزای تشکیل دهنده آن آشنا خواهیم شد.
کروز کنترل چیست و عملکرد آن چگونه است؟
این سیستم میزان هوای ورودی به محفظه احتراق را در یک وضعیت ثابت کنترل میکند. به زبان سادهتر، هدف استفاده از کروز کنترل نگه داشتن دقیق سرعت به میزان دلخواه راننده بدون هیچگونه دخالت خارجی است. این سیستم امکان تثبیت سرعت خودرو در شرایط مختلف را بدون هیچگونه استفاده از پدال گاز از طریق کلیدهای واسط فراهم میکند.
کروز کنترل چگونه کار میکند؟
وقتی با خودروهای معمولی رانندگی میکنیم پای ما باید مدام روی پدال گاز باشد و این امر در مسیرهای طولانی باعث ایجاد خستگی میشود. به همین جهت خودروسازان آمریکایی سیستم کروز را در خودروهای مدرن طراحی کردند.
مسئولیت کروز کنترل به تثبیت سرعت خودرو در یک وضعیت خاص محدود نمیشود و امکانات تازهای مانند حفظ ایمنی اتومبیل هم در این سیستم وجود دارد. همچنین خودروهای دارای کروز کنترل رادارهایی دارند که مجهز به قدرت تشخیص فاصله با خودروهای دیگر هستند و همین امر تا حد زیادی امنیت سفر را برای سرنشینان فراهم میکند.
رانندگان به راحتی میتوانند گزینه کنترل سرعت را فعال یا لغو کنند. در مکانهای سربالایی و سرآشیبی و زمان وزش بادهای شدید سرعت تنظیمشده با سیستم کروز کنترل تغییر نخواهد کرد اما باید بدانیم این سیستم در سرعتهای زیر ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر کارایی مناسبی ندارد و فعال نمیشود.
انواع دکمه های کروز کنترل داخل خودرو:
on/off
همانطور که از نام دکمه پیداست وظیفهی آن روشن و خاموش کردن کروز است.
set/accel
این دکمه برای ثابت نگه داشتن سرعت خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. یعنی ابتدا سرعت خودرو را به سرعت دلخواه میرساند و سپس با فشردن دکمه سِت سرعت را ثابت نگه میدارد. دکمه اکسل در بعضی از خودروها با علامت + نیز نشان داده میشود که با هر بار فشردن آن، یک کیلومتر بر ساعت، بر سرعت تنظیمشده خوردو اضافه میشود.
دکمه cost/decelerate
برای کاهش سرعت خودرو از این دکمه استفاده میشود. این دکمه که در بعضی خودروها با علامت – نیز نشان داده میشود؛ با هر بار فشردن، سرعت خودرو را به اندازه یک کیلومتر بر ساعت کاهش میدهد.
دکمه resume
همانطور که گفتیم در خودروهای اتوماتیک با فشردن پدال ترمز و در خودروهای دندهای با فشردن پدال کلاچ سیستم کروز کنترل از مدار خارج میشود. با فشار دادن دکمه resume میتوان سیستم کروز را دوباره وارد مدار کرد. در این حالت خودرو بر اساس آخرین سرعت که در حافظه ذخیره شده است، بازیابی
میگردد.
دکمه cancel
این دکمه وظیفه غیرفعال کردن سیستم کروز کنترل را بر عهده دارد و فقط در برخی از خودروها وجود دارد چراکه فشار دادن پدالهای ترمز و کلاچ نیز سیستم کروز را غیرفعال میکنند.
مزیتهای استفاده از کروز کنترل:
تا اینجا با برخی از مزایای کروز کنترل آشنا شدیم و دانستیم میتواند مانع خستگی پاها و کمر در هنگام رانندگی شود. به خصوص برای کسانی که دچار پادرد و کمردرد هستند یا به واسطه سنشان نمیتوانند جادههای طولانی را بیدرد و مشکل رانندگی کنند، چنین سیستمی بسیار کابردی است. اما مزایای دیگری هم در استفاده از این سیستم وجود دارد:
– صرفهجویی در مصرف سوخت اتومبیل که منجر به کاهش آلودگی هوا میشود.
– تنظیم سرعت خودرو با وجود کروز کنترل بسیار ساده است؛ دکمههایی برای افزایش و کاهش سرعت وجود دارند و تمام کاری که باید بکنید، فشردن آن است.
علاوه بر مزایا، سیستم کنترل کروز معایبی هم دارد. برای مثال حتما باید در کمکگرفتن از آن دقیق باشید.
کروز کنترل سیستم مناسبی است و رفاه خوبی برای راننده به همراه میآورد اما امکان دارد که باعث
متکیشدن راننده به آن شود و از میزان احتیاط، دقت و هوشیاری او کمی کم کند.
در چه مکانهایی نباید از کروز کنترل استفاده شود؟
سیستم کروز کنترل مزایای زیادی برای راننده و سرنشینان خودرو فراهم میکند، اما همیشه نمیتوان روی آن حساب کرد. در مسیرهای پرترافیک یا جادههای ناصاف و در سرعتهای بالا استفاده از کروز کنترل، منطقی و ایمن به نظر نمیرسد. در واقع کاربرد اصلی سیستم کنترل کروز در جادههای طولانی با مسیری مستقیم و کمترافیک است.
نقص کروز کنترل را چگونه تشخیص دهیم؟
تا اینجا با عملکرد کروز کنترل آشنا شدیم و میدانیم چطور عمل میکند. اما اگر سیستم کروز بهدرستی کار نکند به چه معناست؟ یعنی زمانی که دستورات راهاندازی کروز کنترل را با فشردن دکمهها صادر میکنید اما خبری نیست و کنترل اتوماتیکی رخ نمیدهد یا زمانی که فرمان صادر میشود اما سرعت تثبیت نمیشود. مشکلات متنوعی میتوانند باعث کارنکردن کروز کنترل شود. برای مثال:
∗ بروز مشکل در سیستم گاز خودرو
∗ ناتوانی عملگر در اجرای فرمانها
∗ بروز اختلال در ورود گاز به سیستم
هر کدام از این مشکلات باید از سوی متخصص بررسی شوند. بدیهی است که شما حتی در صورت تشخیص معضل قادر به رفع آن مشکل نخواهید بود. در نتیجه اگر مشکلی در سیستم کروز کنترل خودرو مشاهده شد، حتما باید پیگیریهای لازم نزد تعمیرکاری حرفهای انجام شود.
همچنین در مسیرهای شهری، بهتر است که از کروز کنترل استفاده نشود. جادههای لغزنده، مسیرهای پرپیچوخم و مکانهایی که شیبهای تند و محسوسی دارند هم مناسب استفاده از سیستم کروز کنترل نیستند. البته در بزرگراههای درونشهری میتوان از کروز استفاده کرد اما در خیابانهای درونشهری امکان استفاده از آن وجود ندارد.
مطالب پیشنهادی:
روغن سوزی خودرو ، علت، عیب یابی و راه حل آن
انواع لنت ترمز و زمان تعویض آن
چگونگی مراقبت به موقع و مداوم از خودرو برای نیاز کمتر به تعمیر